19. a 20. května se v OC Plaza Plzeň bude konat již druhý ročník Apetit Festivalu. Hlavním lákadlem bude účast čtyř českých špičkových kuchařů. Stejně jako loni se kuchařské show zúčastní Zdeněk Pohlreich, účast potvrdili také Jaroslav Sapík, Jiří Babica a Petr Koukolíček se svou prezentací molekulární kuchyně.
Letošní Apetit Festival slibuje více kuchařských show i větší prostor pro hudební produkci. „Byli jsme překvapeni loňskou účastí na festivalu, proto jsme chtěli návštěvníkům program zpestřit a rozšířit. Kromě posílení kuchařských show v podání mediálně známých osobností, je také mnohem širší hudební nabídka. Na pódiu u Obchodního Centra Plzeň Plaza vystoupí folklórní soubor Hradišťan s uměleckým vedoucím Jiřím Pavlicou, ale také například Blue Effect, Vladimír Mišík, Brutus a Bára Zemanová & Band,“ uvádí jeden z organizátorů akce Petr Jirásek z agentury Pigs Production.
Festival má na programu také představení světového kulinářského fenoménu, a to molekulární kuchyně. Český specialista na tento typ gastronomie Petr Koukolíček předvede přímo na pódiu, jak vznikají molekulární speciality. „Chci návštěvníkům festivalu představit molekulární kuchyni, alespoň ve zkratce, protože v Čechách se o molekulární kuchyni skoro neví, ve světě se touto kuchyní zabývají nejlepší šéfkuchaři a restaurace. U nás je to trošku na okraji zájmu a to je škoda, protože je to opravdu zážitek,“ prozrazuje Petr.
Podle jeho slov bude nejzajímavějším lákadlem představení tzv. „Nitro kapučína“ připraveného v tekutém dusíku, který má teplotu -196°C. „Nitro Kapučíno stojí opravdu za vidění a ochutnání. Dále bude k vidění výroba tomatové špagety, která je připravena pouze z rajčat nebo třeba přeměnu pomerančového džusu do kuličky, která se vám po rozkousnutí zase přemění na džus,“ pokračuje Koukolíček.
Jako minulý rok budou návštěvníci volit své favority v kategorii Západočeská restaurace roku a Pivovar roku. Přihlášeno je 15 TOP restaurací a 20 pivovarů. „Podařilo se nám letos na Apetit Festival pozvat i vinaře, takže milovníci vína budou moci ochutnat z nabídky 10 českých i moravských vinařství,“ doplňuje Petr Jirásek.
Co se týče péče o návštěvníky, ta bude zajištěna v podobě odpočinkových zón a nebude chybět ani dětský koutek s programem.
Vstupné je 50 Kč a pro děti do 130 cm zdarma. I letos zde návštěvníci budou moci nakoupit od farmářů, kteří tu budou prezentovat své výrobky. Nezůstanou ošizeni ani vinaři – festival nabízí široký sortiment zahraničních i českých vín, prezentaci sommelierů i barmanů.
Hlasování v kategoriích „Západočeská restaurace roku 2012“ a „Pivovar roku 2012“
Soutěže se zúčastní 15 TOP restaurací a 20 pivovarů. O tom, kdo prestižní titul získá, rozhodnou právě návštěvníci festivalu. Na každé vstupence totiž najdou kupón, který odtrhnou a hodí do centrálního hlasovacího boxu, který se bude nacházet na hlavní ploše festivalu. Hlasování bude ukončeno 20. 5. 2012 v 15:00, poté se vyhlásí vítěz.
Více informací najdete zde.