Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Proto když cestujeme, měli bychom nejen navštívit slavné památky, ale i zavívat do nějaké místní restaurace a ochutnat typické jídlo dané oblasti, kraje, či země. Ze stejného důvodu lidi, kteří v cizině vyhledávají fast food nebo česká jídla, pokládám do jisté míry za kulturní barbary. V tomto článku bych vám chtěla představit pár méně známých pokrmů z cest.
Deep Dish Pizza
Pizzu zná asi každý, ale tato Chicagská verze hluboké pizzy je opravdu originální. Poprvé spatřila světlo světa v roce 1943. Tato pizza se nedá s nám známou italskou verzí vůbec srovnat. Zatímco u italské pizzy jde o tenké těsto, zde je vytvořen mohutný korpus hluboké pizzy s obrovským množstvím ingrediencí. Tato pizza není svačinka a sníst ji vyžaduje opravdu velký apetit.
CousCous (kus-kus)
Původ tohoto jídla není plně znám, ale soudí se, že by to mohl být v nějaké severoafrické zemi, nejspíše v Maroku, či Tunisku. Také původ slova je berberský. CousCous je pokrm připravovaný ze stejnojmenné potraviny, kterou můžeme nazvat velmi vzdáleně těstovinou. Jde o žlutá malinká tělíska spařené obiloviny s tvarem kuličky. Tuto přílohu připravíte tím, že ji zalijete horkou vodou. Dále z toho mohou vznikat nejrůznější jídla slaná s masem a zeleninou všeho druhu a pro ostřejší chuť s trochou Harissy, nebo i sladká s rozinkami.
Haggis
Nyní tu máme pro změnu národní skotské jídlo. Toto jídlo se skládá z ovčích vnitřností, ke kterým se přidá ovčí lůj, ovesné vločky, různé koření a cibule. Samozřejmě každý recept je trošku jiný. Tento pokrm nevypadá zrovna vábně. Podobou a konec konců i chutí mi připomínal českou vánoční kubu.
Fish Tacos
Jelikož Fish and Chips bych asi nikoho nenadchla, rozhodla jsem se vybrat méně známou rybí specialitku a to americkou. Toto Tacos se v podstatě nijak moc neliší od mexického, jen v hlavní přísadě – rybě. Nikoho pak asi nepřekvapí, že vznik a hlavní oblast milovníků tohoto jídla je v plážemi zaplněném Los Angeles.
Co vy, ochutnali jste na cestách něco netradičního? Chtěli byste si přečíst i o dalších kulinářských výtvorech z cizích zemí i kultur?