Jsou lidé, kteří hledají otázky a odpovědi i v oblastech, které jsou tabu. Aby nepřekročili hranice, vzali si na pomoc vědce – tentokrát v otázce, jak chutná lidské maso.
Lidské maso nejíme, a to z dobrých důvodů: morálních, etických i zdravotních. Jíst lidské maso je ve většině zemí zakázané a trestné. Obvykle se nám dělá špatně už jen při představě něčeho takového. Přesto se nadjou tací, které otázka, jak vypadá a jak chutná lidské maso, zajímá.
Jedním z nich je i Greg Foot, novinář z pořadu Brit Lab televize BBC, který si nechal odebrat s pomocí biopsie tři vzorky svaloviny z kvadricepsu (stehenního svalu). Nebojte, své vlastní svaly neochutnával, ale nechal je vědecky prozkoumat.
První, testem bylo zkoumání kousků tkáně pod mikroskopem. Zde se ukázalo, že lidská svalová vlákna jsou podobná těm v kuřecích prsou a v hovězím mase. Lidská svalovina zároveň obsahuje výrazně víc myoglobinu, barviva, které ve svalech přenáší kyslík, než hovězí. Podle toho by zřejmě patřilo do skupiny červených mas.
Od mikroskopu zamířil Foot do chemické laboratoře. Protože až 80 % chutě masa tvoří jeho vůně, aroma, a až zbytek jeho struktura a chuť vnímaná na jazyku, bylo potřeba vzorky upravit. Dva kousky z biopsie Footova stehna prošly varem. Když si novinář k vlastním vařeným vzorkům přivoněl, komentoval to po chvíli zděšení slovy „… voní to jako hovězí dušené v pivu.“
Greg Foot ale šel ještě dál, pokusil se vyrobit napodobeninu lidského masa z dostupných surovin. Podle výsledků analýzy zvolil mix hovězího, vepřového a kuřecích prsíček, vynechal jehněčí. A zákonnou variantu „Greg-burgeru“ také s chutí snědl.
Znechucuje Vás to? To je dobře. To, co nás znechucuje, nám obvykle také škodí (např. výkaly, hnis). Konzumací lidského masa je také možné získat známou nemoc kuru (přenosná spongiformní encefalopatie přenášená tzv. priony) známou u kanibalů Nové Guineje pojídajících rituálně mozky zemřelých.
Zdroj: ScienceAlert.com, SmithsonianMag.com