• Magazín
  • Čtenářský deník
  • Maturitní otázky
    • Magazín
    • Čtenářský deník
    • Maturitní otázky

Letem světem jídelníčkem

15. listopadu 2010 Kristýna Jahnová Volný čas
Foto: dreamstime.com

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Proto když cestujeme, měli bychom nejen navštívit slavné památky, ale i zavívat do nějaké místní restaurace a ochutnat typické jídlo dané oblasti, kraje, či země. Ze stejného důvodu lidi, kteří v cizině vyhledávají fast food nebo česká jídla, pokládám do jisté míry za kulturní barbary. V tomto článku bych vám chtěla představit pár méně známých pokrmů z cest.

Deep Dish Pizza

Pizzu zná asi každý, ale tato Chicagská verze hluboké pizzy je opravdu originální. Poprvé spatřila světlo světa v roce 1943. Tato pizza se nedá s nám známou italskou verzí vůbec srovnat. Zatímco u italské pizzy jde o tenké těsto, zde je vytvořen mohutný korpus hluboké pizzy s obrovským množstvím ingrediencí. Tato pizza není svačinka a sníst ji vyžaduje opravdu velký apetit.

CousCous (kus-kus)

Původ tohoto jídla není plně znám, ale soudí se, že by to mohl být v nějaké severoafrické zemi, nejspíše v Maroku, či Tunisku. Také původ slova je berberský. CousCous je pokrm připravovaný ze stejnojmenné potraviny, kterou můžeme nazvat velmi vzdáleně těstovinou. Jde o žlutá malinká tělíska spařené obiloviny s tvarem kuličky. Tuto přílohu připravíte tím, že ji zalijete horkou vodou. Dále z toho mohou vznikat nejrůznější jídla slaná s masem a zeleninou všeho druhu a pro ostřejší chuť s trochou Harissy, nebo i sladká s rozinkami.

Haggis

Nyní tu máme pro změnu národní skotské jídlo. Toto jídlo se skládá z ovčích vnitřností, ke kterým se přidá ovčí lůj, ovesné vločky, různé koření a cibule. Samozřejmě každý recept je trošku jiný.  Tento pokrm nevypadá zrovna vábně. Podobou a konec konců i chutí mi připomínal českou vánoční kubu.

Fish Tacos

Jelikož Fish and Chips bych asi nikoho nenadchla, rozhodla jsem se vybrat méně známou rybí specialitku a to americkou. Toto Tacos se v podstatě nijak moc neliší od mexického, jen v hlavní přísadě – rybě. Nikoho pak asi nepřekvapí, že vznik a hlavní oblast milovníků tohoto jídla je v plážemi zaplněném Los Angeles.

Co vy, ochutnali jste na cestách něco netradičního? Chtěli byste si přečíst i o dalších kulinářských výtvorech z cizích zemí i kultur?

Udělej nám radost a sdílej dál!<br>Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Mohlo by tě taky zajímat
Další článek v kategorii Volný čas

Recenze knihy ,,Lovec draků“

Komentáře

© Akademos, a.s. Všechna práva vyhrazena. Další projekty: ZOO Magazín | Efektivní Učení | Logické Myšlení | Nejlepší online hry | Muž v zástěře – kuchařka nejen pro muže