Vhodit čajový sáček do hrnku, zalít vařící vodou a počkat na vylouhování… Tento postup zná věrně každý z nás. Myslíte ale, že je tím nejvhodnějším? Vědecký výzkum poukázal na to, že nejlepší způsob přípravy čaje se skrývá někde úplně jinde – v mikrovlnce.
Napadlo vás někdy strčit čaj při jeho přípravě do mikrovlnné trouby? Pravděpodobně ne. Vědec Quan Vuong z australské University of Newcastle však tento nezvyklý krok vyzkoušel. A výsledky byly více než uspokojivé. Touto metodou totiž prý z čajových lístků získáme zhruba 80 % katechinů a 92 % kofeinu – což je mnohem více, než kdybychom nápoj připravili za pomocí rychlovarné konvice.
Obě tyto látky se vyskytují především v čaji zeleném a černém. O čaji, jako je třeba ten ovocný, tak v tomto článku nemůže být moc řeč. Že je konzumování kofeinu v rozumné míře spjato s prospěšnými účinky pro člověka je obecně známo. Možná ale nevíte, co se skrývá za termínem katechiny. I ty mají pozitivní vliv na naše zdraví – pomáhají například regulovat cholesterol, pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru či pomáhají při hubnutí. Údajně mají též pozitivní účinky na kardiovaskulární systém.
Pokládáte si otázku, jak správně na to? Není to nic složitého. Hrnek s čajovým sáčkem zalijte horkou vodou a na minutu vložte do mikrovlnné trouby při příkonu zhruba 500 wattů. Poté sáček v tekutině několikrát „vymáchejte“ (vyndejte ho a zase ponořte) a na závěr z něj ještě vymáčkněte tekutinu. Tadá – čaj plný kofeinu a katechinů je hotový.
Umístit čaj při louhování do mikrovlnky tak udělá váš nápoj bohatším na určité látky, než kdybychom ho při přípravě nechali jen tak stát. Co vy na to – přehodnotíte svou přípravu horkého nápoje, nebo příště raději zase zapnete rychlovarnou konvici?
Zdroje: IFL Science, sJídelníček.cz