• Magazín
  • Čtenářský deník
  • Maturitní otázky
    • Magazín
    • Čtenářský deník
    • Maturitní otázky

Co jsou to antioxidanty?

24. září 2010 Nikola Kieslerová Životní styl

O antioxidantech se mluví hodně, hlavně jako o látkách příznivých pro naše tělo. Víte ale, co antioxidanty vlastně jsou, a proč a jak našemu tělu pomáhají?

Každý ví, že bez kyslíku by nemohl existovat život. Méně lidí ale ví, že kyslík může být pro naše tělo i nebezpečný, především pokud se nachází uvnitř našeho těla. Mám na mysli kyslíkové radikály, které pro naše tělo mohou být nanejvýš škodlivé. Tyto látky jsou vysoce reaktivní a velmi rády se spojují s jinými sloučeninami, které mění. Tím mohou poškozovat buňky a imunitní systém. Dokonce mohou napomoci vzniku mnoha nemocí, ucpávání tepen, ničení kloubů a nervové soustavy a zvýšit riziko vzniku rakovinných buněk.

Radikály se v našem těle sice tvoří přirozeně, ale jejich nadměrné tvoření ovlivňuje mnoho faktorů, kterým se ne vždy můžeme vyhnout. Mezi tyto faktory patří kouření, pití alkoholu, konzumace uzenin a mastných jídel, pobývání v zakouřeném prostředí, ale i stres nebo dlouhý pobyt na přímém slunci.

Antioxidanty jsou oproti tomu látky, které chrání naše tělo právě proti těmto radikálům. Přirozené antioxidanty se vyskytují v přírodě a v potravinách, které se přirozeně vyskytují. Dají se užívat i v podobě tablet jakožto doplňku stravy, ovšem přírodní antioxidanty jsou mnohem účinnější. Snad nejčastěji se ve spojení s nimi mluví o čaji, avšak největší zdroj antioxidantů, který většina z nás získává, pochází z kávy.

Zdrojem antioxidantů jsou pro nás i jablka a cibule. Ačkoli samy o sobě nemají žádné významné účinky, vzhledem k množství, v jakém je konzumujeme, jsou pro nás velmi významné. Vyskytují se ale i v borůvkách, ostružinách, kopru, oreganu a mnoha dalších.

Mezi antioxidanty patří například:

  • vitamín A a karotenoidy (mrkev, dýně, brokolice, rajčata, broskve, atd.)
  • vitamín E (ořechy, listová zelenina, celozrnné potraviny, atd.)
  • vitamín C (citrusy, jahody, rajčata, listová zelenina, atd.)
  • selen (ryby, vejce, česnek, červené maso, atd.)
  • flavonoidy (granátové jablko, hroznové víno, červené víno, brusinky, atd.)
Fotografii „Antioxidanty“ sponzoruje česká fotobanka Pixmac.
Udělej nám radost a sdílej dál!<br>Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Mohlo by tě taky zajímat
Další článek v kategorii Životní styl

Italský módní magazín Flair v Čechách

Komentáře

© Akademos, a.s. Všechna práva vyhrazena. Další projekty: ZOO Magazín | Efektivní Učení | Logické Myšlení | Nejlepší online hry | Muž v zástěře – kuchařka nejen pro muže