• Magazín
  • Čtenářský deník
  • Maturitní otázky
    • Magazín
    • Čtenářský deník
    • Maturitní otázky

Abeceda zdraví – ochutnejte čerstvé ovoce (3. díl)

05. září 2013 Monika Navrátilová Životní styl

Díky našemu miniseriálu o ovoci nyní budete vědět, které z nich je dobré konzumovat při konkrétních zdravotních potížích a pravidelným doplňováním vitamínů, minerálů a dalších látek, které ovoce obsahuje, jim možná dokážete i předejít.

Foto: bcmom (flickr.com)

Série  článků o pozitivních účincích ovoce na naše zdraví se chýlí ke konci. V předchozích dvou pokračováních jsme se seznámili s jeho nejznámějšími druhy a dnes nás čeká poslední díl abecedy zdraví. Zaměříme se v něm na meruňky, olivy, ostružiny, pomeranč, pomelo, rybíz, švestky, třešně a višně.

Meruňky

Díky meruňkám a provitamínu A si můžeme udržet lepší stav zraku. Konzumace meruněk se doporučuje při chronickém podráždění spojivek, při svědění nebo ztrátě ostrosti vidění v důsledku atrofie čoček a šerosleposti. Obsahují železo, které pomáhá při anémii. Provitamín A rovněž zvyšuje odolnost proti infekcím. Meruňky se tedy využívají při zánětu sliznice, hltanu, zánětu nosních dutin nebo při ekzémech. Jste-li malátní, nervózní, trpíte depresí nebo sníženou chutí k jídlu, pak jsou meruňky to pravé právě pro vás.

Olivy

Olivy jsou bohaté na vitamín K, A, E a D a obsahjí antioxidanty. Patří do kategorie tuků a přesto pomáhají při hubnutí a dodávají tělu energii. Olivy zastavují proces stárnutí a jsou skvělou prevencí proti civilizačním, srdečním a cévním onemocněním. Spolu s olivami konzumujeme olivový olej. Nejkvalitnější oleje s nejvýraznější chutí nazýváme extra panenské. Pocházejí z prvního lisování při nízkých teplotách. Tzv. oleje Pomace nebo Sansa d´oliva se vyrábějí ze zbytků a obsahují méně zdraví prospěšných látek.

Ostružiny

Vitamín C v ostružinách podporuje imunitu a detoxikaci organismu. Jsou bohaté na karoteny (antioxidanty, které zbavují těla volných radikálů, regenerují sliznice a dodávají naší pleti zdravou barvu). Ostružiny obsahují také vitamíny skupiny B, minerály (fosfor, železo, draslík, vápník a hořčík). Konzumace ostružin je v vhodná při angínách, chřipkách, kašli, zánětu dutin nebo při rekonvalescenci. Léčí a zpevňují cévy a podporují mužskou potenci. Bioflavonoidy( látky chránící tělo před oxiadací) v ostružinách jsou důležité při cévních potížích jako jsou křečové žíly, slabé cévní stěny, vysoký krevní tlak, hemeroidy nebo problémy s erekcí u mužů. Zmíněné bioflavonoidy posilují vazivo a regenrují cévní stěny, zlepšují průtok krve a zpomalují stárnutí organismu.

Pomeranč

Mimořádně vysoké množství vitamínu C je výborným preventivním prostředkem proti únavě či nachlazení. V období chřipek bychom měli konzumaci pomerančů přirozeně zvyšovat. Pomeranče snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi nebo tělesnou teplotu. Obsahují pektiny, které podporují zažívání a dodávají našemu organismu hořčík.

Pomelo

Dužina pomela bývá málo šťavnatá, sladká nebo sladkokyselá a voní po ostružinách. Obsahuje především vitamín C a železo. Prospívá nám v boji proti srdečním onemocněním a snižuje špatný cholesterol v krvi. Pomelo chutná jako nehořký, mírně kyselý grep.

Rybíz

Jedna bobulka rybízu obsahuje až 2 mg vitamínu C, 40 bobulí tedy pokryje denní doporučenou dávku tohoto vitamínu. Rutin (vitamín P) hraje důležitou roli pro zdraví našeho cévního systému. Vitamíny skupiny B jsou nejvíce zastoupeny niacinem (vitamín B3) a kyselinou pantothenovou (vitamín B5), které prospívají našim nervům, vlasům a kůži. Rybíz je bohatý na karoteny – antioxidanty, které se v těle přetvářejí na vitamín A a chrání zrak a sliznice. Stopové prvky, vápník, hořčík, mangan, železo, draslík, pektin a nenasycené mastné kyseliny posilují naši kondici a imunitní systém. Rybíz se hodí při léčbě nachlazení a virových infekcích (chřipka, záněty dutin, infekce sliznic, bronchitida, angína). Pokud trpíme na křečové žíly, vysoký krevní tlak, hemeroidy, otoky končetin nebo modřiny, měli bychom do jídelníčku zařadit především černý rybíz.

Švestky

Švestky obsahují mnoho vitamínu skupiny B, např. vitamín B12 – kabalamin – je důležitý pro krvetvorbu. Jeho konzumací přecházíme anémii. Vitamín H (biotin) je nezbytný pro látkovou výměnu a pečuje o krásu naší pokožky, vlasů a nehtů. Vitamín E je silný antioxidant, který chrání buňky v těle před poškozením. Skvěle působí jako prevence některých druhů rakoviny a některých kardiovaskulárních chorob (mrtvice, infarkt). Udržuje zdravou hladinu cholesterolu v krvi. Švestky jsou skvělou zásobárnou minerálů – obsahují draslík (podporuje srdce, svaly, nervy), fosfor (látková přeměna, zuby, kosti), železo (krvetvorba, okysličování buněk), hořčík (metabolismus, mozek, svaly), vápník (kosti, zuby, nervy) a menší množství zinku a síry. Švestky se používají jako přírodní projímadlo. Zbavují tělo tuku, své místo mají tedy i při hubnutí. Přiměřená a vyvážená konzumace švestek preventivně působí proti rakovině střev.

Třešně

Proteiny a tuky bývají v třešních zastoupeny asi 1 %. Rovněž obsahují vitamíny  A, B, C, E, minerály a stopové prvky jako vápník, hořčík, železo, sodík, draslík, zinek, měď či mangan. Organické kyseliny (kyselina jablečná, jantarová a citronová) podporují trávení a čistí krev. Třešně snižují hladinu cholesterolu v krvi. Působí i jako projímadlo a antioxidant. Diuretický (močopudný) a očistný účinek třešní urychluje snižování nadváhy. Padesát procent sacharidů obsažených v třešních tvoří fruktóza, mohou je tedy v přiměřeném množství konzumovat i diabetici. Jakoukoli „třešňovou kúru“ by ale měli nejdříve konzultovat s lékařem.

Višně

Pomáhají s vylučováním kyseliny močové, podporují tedy léčbu dny. Višně by měli konzumovat všichni, kdo mají potíže se správným fungováním štítné žlázy. Také pomáhají při zácpě a působí protizánětlivě. Višňová šťáva stimuluje imunitní systém.

Udělej nám radost a sdílej dál!<br>Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Mohlo by tě taky zajímat
Další článek v kategorii Životní styl

Med chrání imunitu, léčí a posiluje naše zdraví

Komentáře
Hledám návod na hubnutí
02. ledna 2016

Drzim 4 den funguju normalne, chodim i do posilovny i chuze 5km kdz je hlad tak rajce, cibule a nekdy 2 vajicka, hodne piju to vas donuti ja kdlidne 4l. 2,5 kg dole, hlavne i kdyz neni sila nevzdavat to

http://navod-jak-zhubnout.cz/jak-nejrychleji-zhubnout-boky/

Radim
15. února 2021

Hezký den, velmi užitečný miniseriál! Jen mě mrzí, že jsem na něj narazil až nyní. Velmi mi při mé dietě pomohl i magazín o fitness. Věřím, že někomu taktéž pomůže, jsou tam skvělé informace o zdravé výživě a suplementech.

Přidat komentář

© Akademos, a.s. Všechna práva vyhrazena. Další projekty: ZOO Magazín | Efektivní Učení | Logické Myšlení | Nejlepší online hry | Muž v zástěře – kuchařka nejen pro muže