Seznamte se s alternativním léčitelstvím, které vám pomůže jak vyléčit se z vážných nemocí, tak se preventivně chránit před jejich vznikem. Poznejte přírodní zákony pomocí stravy. Uvědomte si, že jste neoddělitelnou součástí přírody.
Přes všechny naše odlišnosti nás po celou historii spojuje jedna základní závislost-na stravě. Lidstvo zažilo nejedno období bídy, kdy byl člověk rád, že sežene alespoň něco do pusy. Postupem času jsme se ale dostali do stádia, kdy máme potravin nadbytek, a tudíž si můžeme vybírat náš jídelníček. Zároveň máme díky vědě dostatek informací o působení těch či oněch potravin na náš organismus.
Stejně jako potravinářství se vyvíjela i medicína a lidé se naučili předávat odpovědnost za své zdraví lékařům. Díky dnešním poznatkům se můžeme naučit být za své zdraví odpovědní sami a určit si takový životní styl, který nám bude prevencí proti zdravotním problémům.
Makrobiotika je jedním takovým způsobem života. Přišel s ní r. 1796 německý lékař Christoph Wilhelm Hufeland. Jeho následovníky byli Japonec Sagen Išizuka a George Ohsawa, jehož žáci se podíleli na šíření makrobiotiky na západě.
Dnešní nauka čerpá jak z tradiční čínské medicíny, která nás seznamuje s příčinami potíží, tak z poznatků medicíny orientální, která je hloubková a komplexní a je zde třeba léčbu konzultovat s odborným terapeutem. Klasická medicína je rychlá a snadná, jenže pouze potlačuje symptomy a nese s sebou řadu nežádoucích účinků. Léčba alternativními metodami je sice zdlouhavější, zato vede díky přirozenému překonání nemoci ke kompletnímu uzdravení a žádné nežádoucí účinky s sebou nenese. Samozřejmě při akutních stavech je třeba navštívit lékaře, ale správnou životosprávou se těmto stavům vyhnete.
Další oblastí, ze které makrobiotika čerpá, je homeopatie, což je způsob léčení, kdy podobné se léčí podobným. Je netoxická, tudíž bez vedlejších účinků, a povzbuzuje přirozenou reakci organismu vůči dané chorobě.
Nezbytnou součástí makrobiotické léčby je trpělivost, postupné omezování starých typů pokrmů a makrobiotický poradce. Důraz se klade nejen na stravu, ale i na pohyb a psychiku. Pokud se na ni dáte, začnete kupovat bio zeleninu v prodejnách zdravé výživy, stravu budete připravovat převážně doma, aby byla čerstvější, chutnější, obsahovala více vitální energie a vytvářela klidnou atmosféru a pohodu v celé rodině. Mějte na paměti, že pocit viny je daleko horší než účinek problematické potraviny, proto si hlavně nevyčítejte neúspěch v přechodu jídelníčku. Vše chce svůj čas. Nic nenahradí vlastní sebepozorování a to, co vám říká váš instinkt, cit, vědomí a intuice.
Eliminační příznaky
Při změně stravy dochází k tomu, že jsou z těla pomocí střev, moči, dechu a kůže vylučovány toxické látky, hlen a další odpadní látky. Může vás čekat časté močení, pocení, teplota, únava, bolesti… Pokud máte silnou konstituci, tak tyto eliminační příznaky ustojíte. Pokud slabší, buďte v kontaktu s makrobiotickým poradcem a tyto projevy korigujte.
Přírodní zákony
Makrobiotika ozřejmuje zákony přírody člověku, který je její neoddělitelnou součástí. Vysvětluje vztah mezi člověkem a přírodou pomocí toho, co nás s ní nejvíce spojuje-strava. Díky pochopení přírodních vztahů nemusíme jít proti přírodě, chybovat a ubližovat si. Změňme tedy životní styl tak, aby respektoval přírodní zákonitosti.
Fakta
Pokud se mladí lidé již před narozením dítěte naučí zdravě žít, své děti pak maminky kojí do dvou let a jsou spokojené, vyrovnané, nemají oslabenou imunitu, alergii ani bolesti bříška.
Stravovací návyky běžných rodin ovládl trh pomocí masivní reklamy. Alternativní trh s bio potravinami je v naší republice na evropské špičce.
Prevence
Nejlepší prevencí je co nejméně zatěžovat regulační mechanismy organismu včetně imunitního systému a nevytvářet přebytky. To může vést až k vyléčení vážných nemocí.
Nezatěžujte organismus a pomozte mu s odstraňováním již vzniklých zátěží. Nejlepším pomocníkem při nápravě funkcí našeho těla je správně volená strava. Vložená investice bude rychle návratná díky radosti ze života a zdraví.
Špatné informace
Špatné informace jsou kamínky vzniku mnoha závažných problémů. Jednou vžitou špatnou informací je, že mléko je vhodným příjmem vápníku a že jeho příjem je základní životní potřebou. Jenže mléko poškozuje sliznici tenkého střeva a střevní imunitu.
Další špatná vžitá informace je, že jen plnohodnotná živočišná bílkovina může uspokojit naši potřebu bílkovin. Pokud ale kombinujeme obilnou bílkovinu s luštěninovou, máme rovněž k dispozici všechny potřebné aminokyseliny.
Většina lidí věří, že brambor má pozitivní vliv na naše zdraví. Nevědí, že brambory, jako všechny lilkovité rostliny, obsahují toxický alkaloid solanin, který zatěžuje ledviny i játra. Takových špatných informací existuje mnohem víc.
Fenomény jin a jang
Vyjadřují charakter pólů stojících vzájemně v protikladu, avšak vzájemně tvořících jeden celek. Jin překládáme jako ve stínu, jang na slunci. Jin je strana chladná, ženská, pomalá, temná atd., zato jang je teplý, koncentrovaný, mužský, rychlý, světlý atd.
Podle čínské filosofie je celý náš svět tvořen jednotou a vzájemným soubojem protikladů. Lidé jsou jeho nedílnou součástí a střídající se biorytmy jsou nezávislé na naší vůli a my jsme ti, kteří podléhají jejich vlivům.
Jestliže neúměrně narůstá jedna energie oproti druhé, vede to k nerovnováze, patologii, až nemoci. Nepřiměřený nárůst jang se projeví stoupáním aktivity až k hněvu a agresivitě. Naopak plačtivost, melancholie a lenivost znamená nadbytek jin.
Nejlepším vodítkem je vlastní poznání vlivu energie jídla na organismus.
I u potravin nepřiměřeně převažují energie jin a jang. Jang je nadbytek u soli, vajec, masa, ryb a tvrdých sýrů. Jin zase převažuje u drog, alkoholu, léků, cukru, medu, oleje, ovoce, mléka a mléčných výrobků. Do bezpečné zóny spadají ořechy, olejnatá semena, zelenina, luštěniny a obiloviny. Proto se makrobiotický jídelníček skládá hlavně z těchto potravin.